Sådan vælger du det rigtige dækken til din hest og finder den rigtige størrelse

 

Vores kollektion indeholder dækkener til en enhver dag og årstid, uanset om du leder efter et tykt vinterdækken til kolde dage, eller dækkener uden fyld til smukke efterårs- og forårsdage.

For alle os ryttere, hesteejere og avlere er det vigtig at hesten har det rigtige dækken på.  Vi ønsker alle at gøre det bedste for vores hest. Det handler om at vælge et dækken der passer til din hests behov. Vi har derfor her lavet en dækkenguide, der trin for trin guider dig til at vælge de rigtige dækkener til din hest.

 

Bliv guidet godt på vej med vores 3 trins guide:

Hvordan finder jeg frem til den rigtige dækkenstørrelse?

Hvilken dækkentykkelse skal jeg bruge og hvornår?

Hvordan passer jeg godt på mit dækken?

 

Hvert trin gennemgår de ofte stillede spørgsmål og overvejelser i forbindelse med dækkenkøb.

Er du stadig i tvivl eller har spørgsmål efter at have set vores dækkenguide, er du velkommen til at kontakte os på info@riderbyhorse.dk eller ringe til os på tlf.: 40 85 83 73.

 

Trin 1: HVORDAN FINDER JEG FREM TIL DEN RIGTIGE DÆKKENSTØRRELSE?

Du finder du din pony eller hests dækkenstørrelses ved at måle (som angivet på figur) ryglængden fra mankestykkets begyndelse til halerod med et målebånd.

Derefter tillægger du +10 cm for at få din hests dækkenstørrelse.

 

figur sådan måler man hestens dækken størrelse

 

Vores dækkener kommer med 10cm mellem hver størrelses model.

Hvis du f.eks. udregner din hests dækkenstørrelse til 143 cm runder du op til den nærmeste størrelse, der er 145cm.

En anden måde at få et fingerpeg om hvilken dækkenstørrelse du skal vælge er, hvis du allerede kender din pony eller hests stangmål i cm. Herunder en lille tabel der illustrer den forventede sammenhæng mellem hestens stangmål og dækkenstørrelse.

 

tabel der viser hvilken størrelse dækken der passer til hesten

 

 

Trin 2: HVILKEN DÆKKENTYKKELSE SKAL JEG BRUGE OG HVORNÅR?

Det enkeltes vil være, at hvis du fryser, så gør din hest det nok også, men det er knap så let. Fordi vi mennesker, har en Thermo neutral zone (temperatur hvor vi befinder os godt) omkring 25g-30g C. Hvorimod hestens Thermo neutrale zone er mellem 5g og 25g.  Og det er godt nyt, for det betyder hesten befinder sig godt og komfortabelt selv om temperaturen svinger en del. Så når du tager en ekstra tyk jakke på, er det ikke sikkert at hesten, behøver at få et ekstra eller varmere dækken på.

Hos Rider by Horse har vi dækken til enhver årstid. Find det perfekte dækken, der passer ind til din hests behov:

0g regn dækkener beskytter din hest imod regn og rusk i det tidlige efterår og sidst på foråret. Bruges når temperaturen kommer ned omkring 12-13 grader om dagen. Eller før hvis det blæser voldsomt og regner.

100g – 150g dækkener er god at bruge i efteråret når temperaturen kommer ned på omkring 7-8 grader, hvis du ønsker at din hest beholder en kort pels når det det begynder at blive koldere. Eller hvis du allerede her har klippet din hest første gang. Men er der en dag hvor det blæser meget, er varmetabet større, og det kan være nødvendigt med et dækken med mere fyld. Når det det begynder at blive varmere forårs månederne er det også en idé at skifte det tykke vinterdækken ud med et overgangsdækken.

200g-250g dækkener giver god varme, når der hen på efteråret bliver lidt koldere i vejret 0-7 grader, eller når det først på foråret bliver lidt varmere, efter en lang vinter. Er din hest klippet i efteråret så skift lidt før til 200g.

300g -350g dækkener når din hest er klippet eller har naturligt kort pels er god at bruge når temperaturen kommer ned på 0-5 grader.

400g-450g dækkener bruges til din hest eller pony om vinteren når temperaturen kommer under 0 grader.

Men husk din heste er enestående.

Du kender din hest bedst, så når det kommer til at vælge dækken til din hest. Så tror på dit eget valg, og lad dig ikke påvirke for meget af, hvilket eller hvor tykt dækken andre lægger på sine heste. Deres heste har måske andre behov end din hest har.

Heste er bestemt ikke ens, der er forskel på forskellige heste. Behovet for hvor tykt dækkenet skal være, afhænger meget af hestens race, huld, alder og eventuel klipning.

 

dækken på dansk varmblods hest

  

TRIN 3: HVORDAN PASSER JEG GODT PÅ MIT DÆKKEN?

Ja det kunne næsten lyde som var det et råd til hesten :).

Hverdag

En af de bedste ting man kan gøre for sin hest og dækken er regelmæssige at kontrollere at dækkenet stadig ligger som det skal, at gjordene har den rette længde og dækkenet i det hele taget er tilpasset din hest. Selvom en hest med dækken umiddelbart ser fin og ren ud under dækkenet er det godt at strigle/børste regelmæssigt for at holde hestens pels i topkondition, Strigling virker tillige som massage for huden og holder den smidig og elastisk.

Rengør også gerne dagligt dækkenet indvendig for mudder og snavs, så der ikke er noget der kan genere hesten.

Er dækkenet blev vådt i løbet af dagen, så skift til andet dækken mens det bliver tørret. Bruger du ikke dit dækken i en periode, så er det en god idé altid at opbevare det et tørt sted.

 

Dækkenvask

Når dækkensæsonen er slut så hjælper en god vask til at sikre et ”sundt” og bakteriefrit dækken og forlænger dækkenets levetid.

Når det kommer til at vaske din hests dækkener, har du to muligheder: at vaske dem selv eller bruge en professionel vaskeservice.

Hvis du vasker dine dækkener selv, så er det en smart idé at lave en forvask i stalden først, for at skåne din egen vaskemaskine bedst muligt. Brug en stiv børste til at fjerne overskydende hår, mudder eller snavs fra dækkenet, skyl det af og hæng det til tørre. Efter din forvask i stalden er det tid at vaske det i maskine. Følg vaskeanvisningen på dækkenet og brug et vaskemiddel, der er specielt lavet til udendørs dækkener. Undgå at bruge skyllemiddel, da det kan nedbryde overfladen og hermed ødelægge dækkenets åndbarhed og vandtæthed. Undgå også høj centrifugering.  Hæng herefter dækkenet til tørre og foretag imprægnering, så dækkenet bevarer sin vandtæthed og åndbarhed. Husk altid at bruge en imprægnering som er Eco-friendly som er vandbaseret og åndbar. Opbevar herefter dækkenet tørt indtil du skal bruge det igen.

Oftest vil det være en god beslutning at få et professionel dækkenvaskeri til at vaske hestens dækkener, de har de helt rigtige vaskemaskiner og stor erfaring med at vaske og imprægnerer dækkener.

 

GLAD MED DÆKKEN

Vi bruger dækken til vores heste for at de skal have det bedst muligt. Læs lidt flere betragtninger her: