Hvordan holder vi hesten glad med dækken

 

Komfortabel

Når vi bruger dækken til hesten, så er det fordi vi ønsker at vores hest skal have det bedst muligt i alle slags vejr. Vi tænker naturligt over hvordan hesten føler sig tilpas med dækkenet på. – Er dækkenet for koldt eller for varmt. Hvordan man genkender tegn fra hesten vil vi her forsøge at beskrive. Kort sagt hvordan holder vi hesten glad.

Din hest

Hvis vi kunne tale med hesten, spørge den, vil alt være lettere. Men det er ikke en mulighed, vi må derfor lægge mærke til de tegn og den opførsel hesten viser. Hvordan opfører hesten sig normalt. 

I alt hvad vi foretager os med hesten, er den bedste måde at holde sin hest glad på, at lære at aflæse dens kropssprog. En afslappet hest udviser tilfredshed med sine omgivelser. Hesten er for eksempel glad og veltilpas, når den står med hvilende bagben, hængende underlæbe, sænket hals og dens næsebor er afslappede.

At kende sin hests opførsel når den har det godt, er det en god hjælp til at spotte når hesten ændrer sin måde at være på, i forhold til det den plejer.

Dækken gør det let

Vores tid samme med hesten er helt fantastisk, men at bruger lang tid på at rengøre og tørre hesten før rideturen er måske ikke det sjoveste. Overvej derfor at bruge et udedækken, så er hesten dejlig ren og tør, når du henter den ind fra folden. Og der findes ikke meget, der kan måle sig med at børste en blank hest endnu blankere. Så på den måde får du mere tid til selve rideturen. Efter træning vil hesten også tørre hurtigere og være mere veltilpas.

 

glad hest med dækken, RBH SPORT

 

 

Alder, race og konkurrence

Alle heste er forskellige og dermed forskellige individuelle behov. Koldblodsheste som for eksempel Jyder og Belgier har sjældent brug for dækkener. Hvorimod varmblods- og fuldblodsheste med et tyndere hårlag ofte har brug for et dækken.

Kortere vinterpels uden klipning

Hvis du vælger ikke at klippe din hest, men stadig ønsker at holde den nogenlunde korthåret, fordi du anvender den til træning. Kan du med fordel give den regndækken på allerede hen i september måned og gradvis som vejret bliver koldere henover efteråret og vinteren skifte til lidt tykkere dækkener.

Vær dog i begyndelsen af perioden opmærksom på, at hesten efter en kold efterårsmorgen, hvor det er super fint at have dækken på. Måske følger en næsten sommer varm eftermiddag, hvor dækkenet kan blive lidt for varmt for hesten, der vises sig ved at der dannes kondens på indersiden af dækkenet. Vælg derfor, hvis muligt, at tage dækkenet af hesten om eftermiddagen. Hvis du ikke kan det, så vent et par uge med at lægge dækken på, til det bliver lidt koldere i vejret. Husk også at lyse dækkener ikke absorberer så meget varme fra solen som mørke dækkener gør.

Klipning

I starten af efteråret taber/fælder hesten sin sommerpels og den begynder at sætte en tykkere vinterpels. Hvis du bruger din heste til træning og evt. til konkurrenceridning er det oftest nødvendigt, at du vælger at klippe din hest. For ellers er det ikke muligt at give den tilstrækkeligt arbejde, uden at den falder i sved og taber kondition pga. af den kraftige svedafsondring. Det er også betydeligt lettere at passe en hest, der er klippet. En klippet hest tørrer hurtigere og reducerer risikoen for forkølelse på grund af en lang, våd pels, som kan være flere timer om at tørre.

Hvor meget af hesten man klipper kan fint afpasses efter, hvor højt trænings intensitet man rider hesten i. Under alle omstændigheder har hesten brug for et dækken herefter, der kompenserer for klipningen. Så jo kortere hesten er klippet des tykkere dækken isolation/fyld er nødvendigt.

 

For koldt

En hest der fryser vil typisk stå og trække en spændt bagpart lidt ind under sig med optrukket hale. Den vil også være spændt i sine muskler i overlinen. Man vil kunne se den søger efter læ, begynder måske at bevæge sig mere rundt, for at få varmen. Hvis hestens ører er kolde kan det også være et tegn på at hesten fryser, hvis det kun er ørespidserne der er kolde, er det ikke nødvendigvis fordi hesten fryser.

Overvej også om din hest har mulighed for at søge ly for vejret. Er der et læskur, hvor hesten kan søge beskyttelse på kolde og våde dage. Eller på varme og solrige dage træer, som hesten kan søge skygge under. Selvom alle heste skal have adgang til læ og skygge, så vil et dækken være med til at give hesten ekstra beskyttelse og ofte kan man se at hestene fravælger læskuret fra for at opholde sig på de mere åbne områder på marken.

Foder & Frihed

Fra naturens hånd er hesten en omstrejfende planteæder, som tilbringer dagen med at spise og lede efter mad.  Et godt udedækken kan i de kolde og våde måneder være med til, at du roligt kan lukke hesten ud i mange timer, så kan hesten få den bevægelsesfrihed den naturligt har brug. Mens den søger efter græs eller udlagt hø på marken. Den er skabt til at have mad i maven hele tiden. Så for at holde hesten varm i vintermånederne, en kold hest er aldrig glad, er det også godt at hesten har adgang til tilstrækkeligt foder, når det bliver ekstra koldt og vådt.

For varmt

Tegn du skal være opmærksom på hvis du mistænker at din hest har det for var varmt. Sveder hesten under dækkenet, langs med halsen eller bagved ørerne er det tegn på at hesten har det for varmt. Bliver hesten hvileløs, rastløs eller sløv, så kan det også være et tegn på at den har det for varmt. Overfladisk åndedræt og savler er andre tegn på, at den har det for varmt.

Igen bemærk hvis hesten ændrer sig fra sin normale opførsel, måske begynder den at gnubbe dækken og forsøger at få dækkenet af. For meget varme under et dækken kan også give hudproblemer som knopper og vabler.

 

Tyndt eller tykt dækken

Når det er kold vinter er valget ikke så svært. Det er sværere om foråret og efteråret. Med kolde morgener og udsigt til en solrig af varm eftermiddag, hvilket dækken skal du lægge på din hest.

Heldigvis er heste gode til at regulerer deres egen kropstemperatur. Hesten kan, hvis folden giver mulighed for det, søg ly og skygge, bevæge sig mere eller spise mere hvis de fryser. Vær gerne opmærksom på vejrudsigten og juster dit dækkenvælg herefter. Tag helt ned på daglig basis vejrforhold i betragtning.

Overordnet set kan hesten lettere være veltilpas med et lidt for tyndt og koldt dækken end et dækken der er for tykt og varmt. Er din hest f.eks. vant til have dækkenhals på, så kan du nemt på de lidt varmere dage lade den gå uden, og på den måde justere efter vejrforholdene.

 

DÆKKENGUIDE

Sådan vælger du det rigtige dækken til din hest. For alle os ryttere, hesteejere og avlere er det vigtig at hesten har det rigtige dækken på.  Vi ønsker alle at gøre det bedste for vores hest. Det handler om ...

Størrelsesguide

Hvordan dækkenet passer i størrelsen til din hest er også meget vigtigt læs mere og vælg den rigtige dækkenstørrelse.