NY SADEL
MÅLET ER DEN BEDSTE SADEL TIL DIN PONY ELLER HEST
Vil du gerne have den bedst mulig dressursadel eller springsadel til din pony eller hest? Så er der mange ting at tænke over. Men det behøver ikke være så svært, som du forestiller dig.
Her har vi samlet 7 gode råd, til dig som rytter - så er du på vej i de overvejelser du skal gøre dig.
1. ERKEND SADLENS HELT AFGØRENDE BETYDNING
Kun med en god og korrekt liggende sadel kan du få et godt sæde og indvirke rigtigt. Der udbydes mange, meget dårlige, brugte sadler til salg, der er al mulig grund til at advare mod at spare på dette punkt.
En god sadel er ikke helt billig, men udgiften er for intet at regne mod de ærgrelser, en dårlig sadel kan medføre.
Det sker temmelig ofte, at ponyen/hesten ikke længerer fungerer, og ikke kan rides som ønsket, fordi den har fået ondt i ryggen af en dårlig og forkert sadel og af samme grund arbejder fejlagtigt og derfor bliver skadet.
2. SE PÅ DIN HEST/PONY OG DIG SELV
Hvad er dit behov. Hvilken ride disciplin er din foretrukne - er det dressur eller spring? Hvilke ambitioner har du med din ridning og hvad er vigtig for dig?
En dressursadel er i sagens natur mest til dressurridning, men kan også sagtens bruges til en dejlig tur i skoven. Springsadlen er udover springning perfekt til en galop henover marker og stier, men kan også bruges til det daglige grundarbejde (dressur), henimod at få hesten/ponyen korrekt under hjælperne.
"A great determination in all that I undertake and the fact of being very demanding with myself allowed me to reach where I am in this wonderful sport. When choosing a Kentaur saddle I have followed the same principles"
FRA LOVENDE JUNIOR TIL EUROPAMESTER
Alle ryttere har brug for en god sadel - her th. Europamester Andre Thieme i sin Kentaur springsadel Titan på hesten Chakaria på vej mod Europamesterskabet 2021
3. HVAD MÅ SADLEN KOSTE?
Har du den rigtige sadel, er du halvejs mod dit mål om at opnå harmoni, som rytter med din hest. Omvendt er det umuligt at opnå perfekt balance på din hest, hvis sadlen ikke passer til hesten og rytteren.
En god spring eller dressursadel koster fra 12.500 kr og opefter. En fin junior/pony sadel koster fra 10500,- kr og opefter. En stor investering når man måske også lige har købt pony/hest. En kvalitets sadel er håndlavet og kræver mange times arbejde. Alle Kentaur sadler er for eksempel fremstillet i europæiske kvalitets læder. En kunststof sadel er billigere på kort sigt, men vil aldrig kunne erstatte den følelse og balance man kan opnå i en velkonstrueret lædersadel.
En kvalitets lædersadel har også en høj gensalgsværdi og på den måde får du både sikkerhed for din investering og samtidig sikrer en god velfærd for din pony/hest.
4. FORSTÅ SADLENS OPBYGNING
Bommen er sadlens fundament, det som sadlen er bygget på. Grundlæggende findes der to hovedtyper en fastbom og en fjederbom. Sadler med fastbom er billigere, men kan ikke følge hestens bevægelser, og derfor bliver denne type ofte ubehagelig for hesten/ponyen. En fjederbom er trykfordelen og giver let efter i forhold til hesten bevægelser. Vælg derfor altid en sadel med fleksibel fjederbom.
Sadlens paneler er oftest stoppet med uld. Her kan anvendes naturuld eller kunstuld. Naturuld lyder rigtig godt i alles ører, dog har naturuld den ulempe at den, når hesten sveder og ulden bliver våd, har en tendens til at "klappe sammen" og derfor skal sadler med naturuld typisk omstoppes oftere. Hvorimod fibrene i en sadel med kvalitets kunstuld udvider sig igen, når de tørrer, efter have været våd af hestens sved.
5. SADLEN SKAL PASSE TIL DIN PONY/HEST.
Ofte købes for smalle sadler, og de har en generel tendens til at rutsche frem, så rytteren kommer til at side for langt fremme på hestens forpart. Sadlen skal ligge sådan, at de dybeste punkt befinder sig i midten af sadlen. Således at du kommer til at sidde i hestenes tyngdepunkt. Ellers vil du komme til at bruge unødvendige kræfter, når du forgæves forsøger at holde balancen.
Modsat andre sportsgrene, som for eksempel tennis, hvor følgerne af ubalance ved forkert muskelbrug rammer sportsmennesket, så bliver rytteren ofte ikke skadet, ved en dårlig opstilling - men det gør hesten derimod. Derfor er et vigtigt at udgangspunktet for al god ridning begynder men en sadel, der passer til hesten.
Vælg derfor en sadel med bredde paneler og bredt sadelkammer - herved fordeles din vægt over et større areal på hestens ryg, og trykket på hestens ryg kommer der, hvor heste rygmuskulatur er stærkest.
6. FÅ HJÆLP AF DIN RIDELÆRER
Din ridelærer kender dig og din hest rigtig godt. Den måde du rider på, din styrker og svagheder og ikke mindst dine ambitioner.
Så derfor tal med din daglige træner, når du overvejer at købe ny sadel.
En rigtig sadel til din hest vil også gøre din træners opgave meget lettere. Fordi det er forudsætning for at sidde optimalt, at den sadel man bruger passer perfekt til hesten, men glem ikke at den også skal passe til dig.
Gør sadlen ondt på hestens ryg, vil hesten aldrig komme til at gå godt.
7. KONTAKT EN PROFESSIONEL SADELMAGER
Og så det allervigtigste. Kontakt en professionel sadelmager. En sadelmager har set og vurderet hundrede af ryttere og heste. Den store erfaring, de herved har opnået, kan du og din hest eller pony nyde godt af.